Goede-voornemens-oud-en-nieuw

Een nieuw begin – Duurzame goede voornemens

Met het kloppen van de klok op oudejaarsavond begroeten velen het nieuwe jaar met een gevoel van vernieuwing en de wens om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen. Deze jaarlijkse rituele belofte aan onszelf staat bekend als goede voornemens. Maar wat onderscheidt een goed voornemen van een resolute belofte? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze doelen niet alleen worden gesteld, maar ook worden behaald? In deze blog duiken we dieper in de wereld van goede voornemens en onderzoeken we manieren om ze duurzaam te maken, niet alleen voor persoonlijk welzijn maar ook voor het welzijn van de maatschappij.

Wat zijn goede voornemens?

Goede voornemens vormen de brug tussen het oude en het nieuwe jaar, en ze gaan verder dan oppervlakkige wensen. Het zijn concrete doelen die mensen voor zichzelf stellen om positieve veranderingen aan te brengen in hun leven. Deze doelen kunnen variëren van het verbeteren van de fysieke gezondheid tot het versterken van relaties, het bevorderen van persoonlijke groei of bijdragen aan het algemeen welzijn van de samenleving.

Hoe kies je duurzame goede voornemens?

  • Wees specifiek en realistisch: Een van de meest voorkomende valkuilen bij goede voornemens is het stellen van vage doelen. Het formuleren van specifieke en haalbare doelstellingen vergroot de kans op succes. In plaats van te zeggen “Ik wil afvallen”, formuleer je het als “Ik wil elke week drie keer naar de sportschool gaan”.
  • Focus op wat echt belangrijk is: Overweeg voornemens die niet alleen van invloed zijn op jou, maar ook op de wereld om je heen. Denk aan het doen van vrijwilligerswerk, het verminderen van je ecologische voetafdruk of het actief bijdragen aan sociale verbindingen. Door doelen te stellen die de maatschappij ten goede komen, geef je betekenis aan je voornemens.
  • Maak een plan: Doelen stellen is slechts de eerste stap; het uitwerken van een plan om deze doelen te bereiken, is net zo essentieel. Bepaal concrete stappen die je kunt nemen en integreer deze in je dagelijkse routine. Een gedetailleerd plan biedt structuur en helpt je op koers te blijven.

Hoe kun je goede voornemens volhouden?

Oké, nu heb je misschien de duurzame goede voornemens voor je zelf geformuleerd, maar hoe kun  je, je goede voornemens volhouden? Deze 3 tips kunnen jouw helpen je voornemens vol te houden;

  1. Creëer routines: De kracht van routine mag niet worden onderschat. Door je voornemens in je dagelijkse routine op te nemen, maak je ze een natuurlijk en integraal onderdeel van je leven. Of het nu gaat om dagelijkse meditatie, het lezen van een boek of het nemen van een gezonde lunch, routine helpt bij het opbouwen van consistente gewoonten.
  2. Wees flexibel: Verandering kost tijd en gaat vaak gepaard met uitdagingen. Als je een keer struikelt of je doelen niet direct bereikt, zie dat dan niet als een teken van falen. Flexibiliteit is cruciaal; pas je plan aan waar nodig en leer van de obstakels op je pad.
  3. Betrek anderen: Het delen van je voornemens met vrienden, familie of collega’s kan een waardevolle bron van steun en motivatie zijn. Ze kunnen je aanmoedigen op moeilijke momenten en je verantwoordelijk houden voor je doelen.

Goede voornemens zijn meer dan een jaarlijkse traditie; ze zijn een kans om bewust positieve veranderingen aan te brengen in ons leven en in de wereld om ons heen. Door duurzame voornemens te kiezen, die zowel gericht zijn op persoonlijk welzijn als op het welzijn van de maatschappij, kunnen we een blijvende impact hebben. Laat het komende jaar niet slechts een tijd van verandering zijn, maar een jaar van toewijding aan een betere versie van onszelf en een bijdrage aan het algemeen welzijn.

Op maatschappijwelzijn.nl kun je veel artikelen vinden die jouw kunnen helpen bij je goede voornemens. Lees bijvoorbeeld: Duurzaamheid: Het pad naar een bloeiende toekomst of Het belang van een gezonde levensstijl en voeding: Je weg naar welzijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *